Yttrandefrihet och säkra rum

På senare tid har det uppstått flera kontroverser i Storbritannien om var gränsen ska gå för yttrandefrihet på  universiteten. Vissa menar att dessa ska vara platser där alla studenter ska kunna garanteras så kallade ”säkra rum”, medan andra menar att man på universiteten måste kunna konfronteras även med människor vars åsikter man kan uppfatta som sårande eller kränkande.

Detta illusterades tydligt när den politiska aktivisten och bloggaren, Maryam Namazie, nyligen föreläste på Goldsmiths universitet i London under rubriken Apostasy, Blasphemy and Free Expression in the age of ISIS.

Kvällen innan blev universitetets ateistiska förening ASH (Atheist, Secularist and Humanist Society) rådda av islamska studentföreningen ISOC (Goldsmiths Islamic Society), att ompröva beslutet att bjuda in Namazie.

Trots det hölls föredraget som planerat. Flera från ISOC var dock på plats och försökte på olika sätt visa sitt missnöje genom att bland annat slå i dörrar och spela på sina mobiltelefoner. En av studenterna drog sedan ut Namazis powerpointpresentation, och fick till sist föras ut av vakter.

ISOC har efter det inträffade fått stöd av universitetets feministförening såväl som från deras HBTQ-förening.[1]

Samtidigt fick ISOC:s ordförande Muhammed Patel nyligen avgå efter att ha anklagats för att skriva homofobiska uttalanden på twitter.[2]

Det är inte första gången som Maryam Namazies  föredrag väcker känslor. När hon tidigare i höstas skulle föreläsa på Warwick universitet blev hon först hindrad av studentkåren, eftersom hon ansågs vara ”highly inflammatory” och kunna ”uppvigla till hat” Efter starka protester  backade  kåren dock och Maryam Namazi kunde prata som planerat. Även på Trinity College i Dublin blev föredraget först inställt av en studentgrupp, men hölls i slutändan ändå.[3]

[1]

Free thought blogs: Maryam Namazi 4/12 2015.
Goldsmiths Student Union request and more

[2]

London Student:
Goldsmiths islamic society president resigns in light of ´homophobia´claims

[3]

Free thought blogs: Maryam Namazi 1/12 2015.
Goldsmiths ISOC fails to intimidate and silence dissenters

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Religion, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s