Mörkade larm om övergrepp- fick människorättspris

I veckan var prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein i Sverige för att ta emot människorättspriset Stockholm Human Rights Award, som delas ut av International Bar AssociationInternational Legal Assistance Consortium och Sveriges Advokatsamfund. Detta trots att han nyligen varit inblandad i vad som har kallats för en av de största skandalerna i FN:s historia.

Prins Zeid, som är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, stängde av den underordnade FN-chefen Anders Kompass i april, efter att först ha försökt avskeda honom. Anledningen: Kompass hade informerat franska myndigheter om övergrepp som begåtts av franska soldater mot barn i Centralafrikanska republiken.

Det var förra våren som det uppdagades att flera barn i ett flyktingläger blivit våldtagna av soldater under FN:s ledning. Under maj och juni påbörjade FN-personal på plats en undersökning, och de intervjuade 13 barn som utsatts. Totalt fann de 23 soldater som utfört övergrepp eller varit medskyldiga. De överordnade inom FN informerades fortlöpande om undersökningens resultat, och vid mitten på juli kände minst 12 ansvariga inom FN till vad som inträffat. Inga som helst åtgärder hade dock vidtagits mot förövarna.[1]

Det var först när Anders Kompass, som arbetade för FN i Genève, i slutet av juli fick vetskap om övergreppen, och då informerade franska myndigheter, som något hände. Frankrike begärde en kopia av FN:s interna rapport, och när Anders KomCAR pojkepass skickat den till de franska myndigheterna inleddes en förundersökning mot de misstänkta soldaterna. Den 7/8 informerade Anders Kompass också FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter, Flavia Pansieri, om vad som inträffat.

Det var alltså på grund av Kompass agerande som våldtäkterna kom till omvärldens kännedom, medan hans kollegor varit passiva. Detta ingripande verkade dock inte ha uppskattats av hans chefer, och prins Zeid, som nu prisas för att ha ”tagit strid mot sexuellt och könsrelaterat våld”, uppmanade först Kompass att avgå, för att sedan stänga av honom i april i år när han inte lydde uppmaningen.[2]

Flavia Pansieri, som var prins  Zeids högra hand, avgick från sin post i juli. Anledningen uppgavs vara hälsoskäl.[3]

Högsta chefen för FN:s fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken fick sparken i augusti på grund av anklagelserna om sexuella övergrepp. Det handlade bland annat om de händelser som Kompass larmat om.[4]

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg försvarar på sin blogg valet av prins Zeid som pristagare, och skriver bland annat att han inte tillträdde sin post förrän 1/9 2014, och att det inte handlade ”om FN-soldater, utan om Franska [sic] trupper, utan något FN-mandat.”

[1]

Code Blue 29/5 2015
The UN’s Dirty Secret: The untold story of child sexual abuse in the Central African Republic and Anders Kompass

[2]
The Guardian 29/4 2015
UN aid worker suspended for leaking report on child abuse by French troops

[3]

New York Times 22/7 2015
U.N. Official Quits Amid Scrutiny of Response to Sex Abuse Accusations

[4]

The Guardian 12/8 2015
UN peacekeeping chief in CAR sacked over sex abuse claims

Det här inlägget postades i FN, Korruption. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s