Peter Dahlin och Kinas jakt på oliktänkande

Efter 23 dagar i fängelse släppte Kina den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, och han har idag lämnat landet. För ungefär en vecka sedan sändes hans ”erkännande” på kinesisk TV. Både arresteringen av honom och av den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai tycks vara del av en växande våg av angrepp på oppositionella.

”Jag har brutit mot kinesisk lag genom mina aktiviteter här. Jag har orsakat den kinesiska regeringen skada. Jag har sårat det kinesiska folkets känslor. Jag ber ärligt om ursäkt för detta och är väldigt ledsen att det inträffade”

Så sa Peter Dahlin i ett inslag som sändes i kinesisk TV förra tisdagen.

– Meningarna om att vara ledsen för att ha skadat den kinesiska regeringen och den kinesiska staten är tydligt regisserade. Han upplevde aldrig att det han gjorde skulle vara skadligt för den kinesiska staten eller det kinesiska samhället, sa en vän och kollega till tidningen The Guardian.

Dahlin är grundare av organisationen Chinese Urgent Action Working Group (China Action), som stödjer människorättsaktivister i landet som befinner sig i fara på grund av sitt arbete.

Efter gripandet av Dahlin och anklagelsen att han ”bidragit till att skada Kinas nationella säkerhet”, har organisation, enligt SR, upphört helt med sin verksamhet i Kina.

Arresteringen av Dahlin är bara ett av många gripanden av människorättsaktivister och andra oppositionella det senaste halvåret.

Vid ett omfattande polistillslag i somras blev enligt Amnesty International över 240 människorättsadvokater och aktivister fängslade eller förhörda. Flera av dem har nu åtalats och riskerar livstids fängelse.[1]

Även en annan svensk medborgare, förläggaren Gui Minhai, sitter fängslad i Kina. Detta efter att han i höstas försvann  under mystiska omständigheter i Thailand – ett land som tidigare har upplevts som relativt säkert för kinesiska dissidenter. Efter försvinnandet sågs han inte i livet förrän i ett TV-framträdande nyligen, där han sa att han själv överlämnat sig till de kinesiska myndigheterna på grund av en bilolycka som han ska ha orsakat. Även detta ”bekännande” misstänks vara framtvingat.  [2]

Också fyra av Gui Minhais kollegor försvann i slutet på förra året, som alla hade kopplingar till Minhais bokförlag Sage Communications, som har sitt säte i Hongkong.[3]

Medan tre av kollegorna tycks ha försvunnit i Kina, verkar delägaren Lee Boo ha försvunnit i Hongkong. Han hade tidigare sagt att han känt sig säker eftersom han befann sig i den brittiska före detta kolonin.[4]

 

[1]

The Guardian 13/1 2016
China steps up human rights crackdown with arrest of foreign activist

[2]

South China Morning Post 18/1 2016
”What has happened to him is abduction”

[3]

The Guardian 9/11 2015
Four Hong Kong publishers known for books critical of Chinese regime missing

[4]

Dagens Nyheter 10/1 2016
Rädslan för de kinesiska myndigheterna växer

Det här inlägget postades i Kina, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s