Amnestys haveri

Amnesty International är världens största organisation för mänskliga rättigheter som under ett halvt sekel spelat en mycket viktig roll för att förhindra olika övergrepp. Men nu tycks organisationen vara på väg att helt tappa sitt moraliska kapital.

På sitt årsmöte nyligen beslutade Amnesty att förbud mot att köpa prostituerade strider mot de mänskliga rättigheterna. Det är en bedömning som många har svårt att respektera.

Trots protester från bland annat Amnestys svenska sektion klubbades beslutet igenom på organisationens högsta beslutande organ i Dublin förra veckan. I den antagna policyn deklarerades att en “avkriminalisering av sexarbete” var nödvändig för att skydda de mänskliga rättigheterna. Detta avser alltså en avkriminalisering av alla delar av prostitutionen, inkluderande köp och koppleri. Undantag tilläts bara för “trafficking” och barnprostitution.

Svenska Amnesty berättade i ett separat uttalande att man försökt få igenom ett alternativt förslag med mer begränsade krav på avkriminalisering. Detta förslag röstades dock ned, även om man lyckades få igenom än del ändringar i formuleringarna.

Redan 2013 skissade Amnesty internationella ledning på ett liknande förslag, men deras planer kom delvis av sig när det läckte ut i förtid till en brittisk tidning i januari 2014. Amnesty i Sverige hävdade då att det bara var ett “internt diskussionsunderlag” som skrivits av en enskild person som inte längre arbetade för Amnesty. I själva verket är det slutgiltiga dokumentet på avgörande punkter identiskt med det tidigare förslaget. Amnesty i Sverige försökte också göra en stor poäng av att det inte var fråga om en “avkriminalisering” utan bara om “legalisering”.

Hur haveriet gått till i detalj kommer vi berätta om i senare artiklar då vi kommer granska Amnestys utveckling mer i detalj.

Det här inlägget postades i Amnesty International, Korruption. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s