Tusentals arresterade i Kerala efter konflikt kring hinduiska normer

För drygt 10 år sedan stämde representanter för organisationen Indian Young Lawyers Organization (IYLO) den indiska delstaten Kerala och krävde att alla kvinnor skulle få tillträde till templet som kallas Sabarimala. Templet anses vara det viktigaste av dem som tillägnas gudomen Ayyappa, och det besöks varje år av miljontals pilgrimer. Av tradition har dock inga kvinnor mellan 10 och 50 års ålder haft tillträde till templet. Anledningen är att man av religiösa skäl vill kunna vara helt säker på att ingen menstruerande kvinna besöker templet. IYLO menade dock att dessa regler medförde en olaglig diskriminering av hinduiska kvinnor som inte kunde utöva sin religion i templet. Den 28 september i år avgjorde tills slut Indiens högsta domstol målet till IYLO:s fördel med fyra röster mot en. Det innebar att templet efter flera århundraden skulle tvingas vara öppet för alla kvinnor.

Den 17 till 22 oktober skulle templet för första gången ha öppet för allmänheten med de nya bestämmelserna. En stor folkmassa hindrade dock trots stor polisbevakning alla kvinnor som uppfattades vara i fel ålder från att besöka templet. Efter kravallerna har polisen gripit över tretusen personer som anklagas för att ha deltagit eller hetsat andra att delta i våldsamheterna. Det har också uppkommit en politisk kontrovers, där bland annat den största hindunationalistiska organisationen vill ta större hänsyn till religiösa uppfattningar, medan det största partiet i Keralas parlament, Communist Party of India (Marxist) vill öppna templet för alla kvinnor omedelbart utan några kompromisser.

 

Källor:

The New York Times 18 oktober 2018

The Economic Times 28 oktober 2018

Reuters 26 oktober 2018

Det här inlägget postades i Diskriminering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s